Ga direct naar de inhoud

20 maart: Bewust Veilig in de Bouw

Bewust veilig in de bouw.jpg

Woensdag 20 maart staat de bouw stil bij veiligheid op de werkvloer. Deze derde woensdag van maart staat volledig in het teken van bewustwording en preventie. De Bewust Veilig-dag is een initiatief van Bouwend Nederland, de Aannemersfederatie Bouw en Infra en UNETO-VNI. ABN AMRO Verzekeringen draagt graag haar steentje bij met een overzicht van artikelen over veiligheidsrisico’s in de bouw.

Wat zijn de risico’s op de bouwplaats?

Waar gebouwd wordt, zijn veiligheidsrisico’s. De bouwplaats is nu eenmaal een werkplek vol gevaren. Bouwvakkers werken met elektrisch gereedschap, moeten zware materialen vervoeren, op gladde oppervlakten en op grote hoogtes. Wanneer u eenmaal weet waar het gevaar loert, kunt u passende maatregelen nemen om die risico’s in te perken. Daarmee beperkt u de kans dat u aansprakelijk wordt gesteld bij een ongeval. Belangrijker nog: u draagt actief bij aan de veiligheid van uw werknemers.

 

Belangrijk: de juiste beschermingsmiddelen

Veel ongelukken op de bouwplaats kunnen eenvoudig voorkomen worden. Bijvoorbeeld door zogenoemde ‘persoonlijke beschermingsmiddelen’ te dragen, zoals een koptelefoon om het gehoor te beschermen tegen harde geluiden en een lasbril om de ogen te beschermen tegen vonken. U bent als werkgever verplicht om de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen gratis beschikbaar te stellen. Ook moet u zorgen dat uw werknemers weten hoe ze die moeten gebruiken en onderhouden. Meer leest u in het risicoartikel Alles over beschermingsmiddelen op de werkvloer.

 

Communicatieproblemen

Het blijkt steeds lastiger om goed opgeleid personeel te vinden in de bouw. Flexwerkers en zzp’ers bieden uitkomst, maar die brengen dan weer aparte wet- en regelgeving met zich mee. En omdat de nood nu hoog is, kunnen zzp’ers hun tarieven verhogen. Logisch dat veel aannemers buitenlandse arbeidskrachten inhuren. Het nadeel daarvan is, dat ze de taal vaak slecht of nauwelijks spreken. Het gevolg: miscommunicatie over uitvoer of preventie, wat tot meer ongelukken kan leiden. 

 

Niet te lang doorwerken

Wanneer uw werknemers te lang achter elkaar doorwerken, wordt de kans op ongelukken groter. Daarom is er de Arbeidstijdenwet (ATW). Deze wet bepaalt hoe vaak en hoe lang uw werknemers pauze moeten nemen en het maximaal aantal werkuren op een dag.

 

Ook veilig buiten de bouwplaats

Wordt er in uw bedrijf veel met prefab-onderdelen gewerkt? Dan is een veilige werkplaats en opslag van onderdelen en materialen ook een belangrijk punt van aandacht. We hebben de voorschriften voor een veilige opslag en werkplaats voor u op een rijtje gezet in Hoe zorgt u voor een veilige werkplaats en opslag?

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant

Arbeidsongevallen

  • arbo
  • werkomgeving