Ga direct naar de inhoud

Voorkom ongelukken schade vlambogen door simulaties

Vlambogen.jpg

Brandwonden, blindheid en kopervergiftiging. Dit zijn mogelijke gevolgen van een vlamboog: een zeer hete lucht die elektriciteit geleidt. Deze kan bewust worden opgewekt (bijvoorbeeld bij elektrisch lassen), maar is ook vaak het gevolg van kortsluiting. Jorlan Peeters, managing director bij HyTEPS, legt uit hoe je dit laatste zoveel mogelijk kunt voorkomen.

De vlamboog is een gevaarlijk fenomeen. Vooral op de momenten dat deze onverwachts ontstaat, bijvoorbeeld door kortsluiting in een elektrische installatie. De meeste vlambogen worden veroorzaakt door menselijke fouten, zoals het laten vallen van (geleidend) gereedschap. Maar ook knaagdieren kunnen bijvoorbeeld vlambogen veroorzaken.

 

Wat is een vlamboog?

Wanneer elektriciteit ononderbroken tussen geleiders door de lucht stroomt, spreken we van een vlamboog. Zo’n vlamboog gaat vaak gepaard met gigantische hoeveelheden energie en veroorzaakt een explosie. Tijdens zo’n explosie kan de temperatuur oplopen tot meer dan 19.000 graden Celsius, (gesmolten) materiaal weggeslingerd worden, de drukgolf een oorverdovende knal veroorzaken en er een intens fel licht zichtbaar zijn. Hierdoor kun je verbranden of zelfs (tijdelijk) blind raken. Daarnaast kunnen de hoge temperaturen (vier keer zo hoog als die aan het oppervlak van de zon!) en de vrijkomende vonken leiden tot ontbranding van uiteenlopende materialen.

Vlamboogdrukgolven

De drukgolf die bij een vlamboog vrijkomt kan de druk in een besloten ruimte laten oplopen tot een veelvoud van de standaard atmosferische druk. Dat is niet alleen gevaarlijk voor iedereen die in de buurt is, maar kan zelfs gebouwen geheel of gedeeltelijk verwoesten. Alles binnen een bepaalde straal kan binnen enkele seconden worden vernietigd. Ramen gaan stuk, hout versplintert en metselwerk en metaal kunnen breken. Daarom is het belangrijk om te weten wat een vlamboog voor jouw bedrijf zou kunnen betekenen: wat is de opbouw van zo'n drukgolf en welke druk ervaart iemand op een bepaalde afstand?

 

Schade minimaliseren

De kans op het ontstaan van een vlamboog is klein, maar de mogelijke gevolgen zijn aanzienlijk. Naast het persoonlijke risico voor medewerkers bestaat er ook risico voor de bedrijfscontinuïteit. Materiële schade en brand kunnen een installatie – en daarmee ook productiviteit - langere tijd stilleggen. Met vlamboogsimulaties en – berekeningen krijg je gelukkig inzicht in de risico’s en welke PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) het beste passen op jouw werkplek. Dit wordt met veiligheidslabels op de verdeelkasten aangegeven. Zo weet je in één oogopslag waarmee je te maken hebt: Hoe veilig is de installatie? En welke beschermende kleding moet ik dragen?

Verantwoord omgaan met risico’s 

Met vlamboogberekeningen krijg je inzicht in jouw risico’s én hoe je deze kunt verminderen. Dat vergroot de veiligheid op de werkvloer. Het is van groot belang om te weten hoe de druk zich opbouwt; zo kun jij ervoor zorgen dat de structurele schade wordt beperkt. Bijvoorbeeld door preventief structurele elementen aan te passen of te versterken. Of door een route aan te leggen waarlangs de druk kan ontsnappen. 

Simulaties voorkomen geen vlambogen, maar kunnen de schade wel minimaliseren, risico’s helpen inventariseren en bewustzijn vergroten. Je achterhaalt de meest gevaarlijke situaties, waarna je deze kunt verhelpen.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant