Ga direct naar de inhoud

Hoe doet u belastingaangifte?

Belastingaangifte doen.jpg

Als ondernemer krijgt u veel vrijheid, maar ook nieuwe verplichtingen. U moet bijvoorbeeld zelf inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw) afdragen. Ook moet u zelf de Belastingdienst laten weten hoeveel belasting u moet betalen. Dat doet u via de belastingaangifte. In dit artikel leest u hoe u als startende ondernemer belastingaangifte doet.

Voor welke belasting(en) moet ik aangifte doen?

Een eigen bedrijf starten geeft veel vrijheid, maar ook plichten. Wanneer u uw bedrijf heeft ingeschreven in het Handelsregister, geeft de Kamer van Koophandel uw gegevens door aan de Belastingdienst. Die bepaalt vervolgens of u inkomstenbelasting en/of omzetbelasting (btw) moet betalen. Dan moet u daarvoor belastingaangifte doen. U kunt nu al zelf controleren of u aan de voorwaarden voldoet via de OndernemersCheck van de Belastingdienst. Wanneer u geen inkomstenbelasting hoeft te betalen, moet u misschien wél btw afdragen. Bijvoorbeeld wanneer u wel omzet heeft, maar geen of weinig winst maakt. Heeft u als rechtsvorm voor een bv gekozen? Dan moet u ook vennootschapsbelasting afdragen.

Meer informatie over belastingverplichtingen vindt u op deze webpagina van de Belastingdienst.

 

Wanneer moet ik belastingaangifte doen? 

Aangifte inkomstenbelasting doet u eens per jaar: vóór 1 mei. Heeft u meer tijd nodig, dan kunt u uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Voor de omzetbelasting doet u per maand, kwartaal of per jaar aangifte. De meeste ondernemers doen hiervoor elk kwartaal belastingaangifte. De Belastingdienst stuurt u de eerste keer automatisch een bericht dat u btw-aangifte moet doen. Daarna moet u er zelf aan denken. Wanneer u de btw-aangifte meer dan een week te laat indient, krijgt u een boete. 

Vraag de Belastingdienst u een seintje te sturen als het tijd is voor uw btw-aangifte. Dat kan via mail of via de app Btw-Alert.

Hoe doe ik btw-aangifte?

Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’. Het is de belasting die u betaalt over uw omzet. U berekent de btw in de prijs voor uw goederen of diensten. De meeste ondernemers zijn verplicht 21% btw (het zogenoemde ‘hoge tarief’) te heffen, sommige ondernemers 9%. Op deze webpagina van de Belastingdienst vindt u voor welke diensten het 9%-tarief geldt. 

Online belastingaangifte doen

Aangifte voor de omzetbelasting doet u digitaal. Na inschrijving bij de KvK ontvangt u van de Belastingdienst uw inloggegevens voor Mijn Belastingdienst Zakelijk. Daar vindt u het online aangifteformulier. Hierop vult u in hoeveel u heeft verdiend het afgelopen tijdvak en hoeveel btw u daarover heeft ontvangen. De btw die u zelf betaalt over zakelijke kosten mag u meestal aftrekken: dat heet de ‘voorbelasting’. Op deze webpagina van de Belastingdienst ziet u welke btw u als voorbelasting mag aftrekken.

Btw betalen

Met alleen belastingaangifte doen voor de btw bent u er nog niet. U moet het berekende bedrag ook daadwerkelijk overmaken naar de Belastingdienst. Dat doet u met vermelding van het aangiftenummer dat u op het aangifteformulier vindt. Doe dat vóór het einde van de maand na het tijdvak waar u belastingaangifte over doet. Want ook voor te laat betalen krijgt u een boete. 

Meer informatie over btw vindt u op deze webpagina van de Belastingdienst.

 

Hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting?

Werknemers betalen belasting over hun salaris, ondernemers doen dat over hun winst. U berekent uw belastbare inkomen door al uw inkomsten op te tellen en daar alle aftrekposten vanaf te trekken. Aftrekposten zijn er in drie categorieën: 

  1. privé (uw hypotheekrente bijvoorbeeld)
  2. zakelijk (zoals de kosten voor onderhoud van uw website)
  3. fiscaal (zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling)

Met de aangifte inkomstenbelasting, doet u ook meteen aangifte voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit is een jaarlijks variërend percentage van uw belastbare winst. De Belastingdienst stelt ook jaarlijks een maximumbedrag vast waarover ze de Zvw berekent. 

Online belastingaangifte doen

U kunt op verschillende manieren digitaal aangifte doen voor de inkomstenbelasting:
•    met aangifte- of administratiesoftware
•    via een fiscaal dienstverlener, zoals een accountant of een belastingadviseur

Inkomstenbelasting betalen

Nadat u aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan, berekent de Belastingdienst op basis van uw aangifte hoeveel belasting u moet betalen. U krijgt eerst een voorlopige aanslag en later een definitieve. In die aanslag staat hoe en voor welke datum u de verschuldigde belasting moet overmaken. 

 

Doe ik zelf belastingaangifte of besteed ik dat uit? 

Al met al is aangifte doen van omzet- en inkomstenbelasting best een ingewikkelde en tijdrovende bezigheid. Vooral omdat de fiscale wet- en regelgeving jaarlijks verandert. Door een boekhouder of accountant in te huren, weet u zeker dat uw aangifte volgens de laatste regels gebeurt. Bovendien zorgt uw boekhouder of accountant ervoor dat u maximaal profiteert van de belastingvoordelen voor ondernemers. Zeker voor startende ondernemers kan deze manier van belastingaangifte doen uitkomst bieden.  

Bekijk onze video

Bekijk meer praktische video's voor startende ondernemers op De Eerste Keer.

Geschreven door

Ook interessant