Ga direct naar de inhoud

Een financieel plan maken: hoe doe je dat en hoe vraag je financiering aan?

Financieel plan maken.jpg

Je start een bedrijf met een geweldig idee, een gat in de markt of een uitstekende dienstverlening. Kortom, je gaat het helemaal maken. Als eerste schrijf je dan een ondernemingsplan. Daarna staat het opstellen van een financieel plan hoog op de prioriteitenlijst. Maar wat is dit precies en waarom heb je die nodig? We leggen het je uit in dit artikel. Tot slot geven we tips voor het aanvragen van zakelijke financiering.

Wat is een financieel plan?

Een financieel plan is een weergave van je bedrijfsplannen in cijfers. Je omschrijft hier de diensten of producten die je gaat verkopen. Ook maak je een begroting van de kosten en geef je aan hoe je deze financiert. Denk aan een eigen inbreng, maar ook aan leningen bij bijvoorbeeld een bank. Het hebben van een financieel plan is niet altijd verplicht (eenmanszaak, vof), maar wel aan te raden. Richt je een besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv) of coöperatieve vennootschap (cv) op? Dan is dit plan wel verplicht. 

Een financieel plan bestaat altijd uit:

  1. De verwachte inkomsten en uitgaven
  2. De verwachte winst op korte én lange termijn
  3. Het eigen vermogen
  4. Externe financieringen en de voorwaarden hiervan
  5. Een liquiditeitsbegroting: zijn er altijd genoeg middelen aanwezig om je rekeningen te betalen?

 

Waarom heeft elke ondernemer een financieel plan nodig?

Door alle inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken, kun je bepalen of jouw onderneming een grote kans van slagen heeft. Ook kan je hierdoor zien hoeveel risico je loopt. Zo weet je precies welke (financiële) middelen je al tot je beschikking hebt en wat je daarnaast nog nodig hebt om te starten met jouw bedrijf. 

Heb je investeerders nodig? Bijvoorbeeld omdat je de hoge opstartkosten niet zelf kunt betalen? Dan willen zij – voordat ze jou een financiering aanbieden - precies weten waar ze hun geld op inzetten. Investeerders nemen namelijk een financieel risico en hebben daarom inzicht nodig in jouw doelstellingen en plannen. Een financieel plan helpt hierbij en vergroot je kansen op het aantrekken van vermogen. 

Er zijn meerdere fases in jouw carrière als ondernemer waarbij het hebben van een financieel plan handig is. Denk bijvoorbeeld aan de opstartfase om zo een duidelijk beeld te krijgen van wat er nodig is om te starten. Ben je na een jaar van plan om van koers te veranderen? Of is het tijd om naar een gevorderd stadium te gaan? Dan kun je je financieel plan herzien of volledig vernieuwen, zodat je een nieuw pad kunt uitstippelen.

 

Hoe maak je een financieel plan?

Wil je investeerders aantrekken met je financiële plan? Dan is het handig om te weten waar zij op letten. Verwerk daarom onderstaande punten in je plan:

  1. Waar is de financiering voor bedoeld?
  2. Hoeveel geld heb je nodig?
  3. Wanneer denk je het geld terug te kunnen betalen?
  4. Tegen welke voorwaarden wil je geld lenen?

Tips voor het maken van een financieel plan

Als je niet eerder een financieel plan hebt opgesteld, kun je vast wel wat tips gebruiken. We hebben de beste voor je verzameld. Lees deze door en ga er direct mee aan de slag.

  1. Werk met een sjabloon. Je kunt ontzettend veel gratis sjablonen online vinden of in programma’s als Excel. Deze kunnen je op weg helpen.
  2. Bekijk voorbeelden van andere ondernemers.
  3. Start eerst met een globaal plan. Focus niet direct op allerlei kleine details.
  4. Wees concreet. Wat ga je doen en hoe?
  5. Vraag om feedback van collega-ondernemers of een adviseur.

 

Financiering aanvragen

Als ondernemer is het lastiger om financiering aan te vragen dan wanneer je in loondienst bent. Zeker als je nog moet beginnen. Er is namelijk (nog) geen vaste inkomstenbron. Hierdoor heeft de bank of investeerder geen zekerheid dat je genoeg verdient om de lening terug te betalen. Met een duidelijk financieel plan geef je inzicht in de doelstellingen en de verwachte resultaten. 

Via ABN AMRO kun je zakelijke financiering aanvragen. Weet je precies wat je nodig hebt? Vraag dan gelijk een gesprek aan met een adviseur om de mogelijkheden te bespreken. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste lening? Gebruik dan de online Keuzehulp, die jou begeleidt naar de juiste zakelijke lening. 

Je hebt de volgende documenten nodig om financiering aan te vragen:

  1. Je ondernemingsplan (als starter)
  2. Definitieve jaarcijfers, zoals balans, winst- en verliesrekening
  3. Liquiditeitsprognose (overzicht van je verwachte inkomsten en uitgaven) van het aankomende jaar
  4. Een offerte. Wil je een grote investering doen? Dan heb je een offerte nodig van de producten en/of diensten, die je hiermee wilt financieren. Bijvoorbeeld als je een inventaris of machine gaat aanschaffen om aan de slag te kunnen.

Na je aanvraag maakt de bank een offerte voor jouw lening. Zij raadpleegt de Kamer van Koophandel en Bureau Krediet Registratie om je gegevens te controleren. Wanneer alles klopt, wordt je lening toegekend en kun jij starten met jouw bedrijf.

Je bent inmiddels helemaal op de hoogte van het belang van een financieel plan voor je onderneming. Met de juiste begeleiding vraag je direct financiering aan en kun je van start! Wil je meer lezen over het starten van een onderneming? Bekijk dan onze pagina over starten als ondernemer of bekijk een van onze video’s voor starters.

Geschreven door

Ook interessant